COLEGIUL CENTRAL al
ANTRENORILOR de BASCHET

ARTA DE A PREDA BASCHETUL

REALA SATISFACTIE A ANTRENORILOR

In ultimii ani din ce in ce mai mult accentul principal in sport se pune pe obtinerea victoriei. Acest lucru, din pacate, este valabil si la grupele de varsta foarte mici, acolo unde accentul ar trebui pus pe educare si invatare. Antrenorii sunt evaluati dupa numarul de jocuri castigate, in loc de a fi analizati dupa programele lor si abilitatea de a implementa aceste programe jucatorilor.

Din pacate acesata dorinta de a castiga cu orice pret conduce la un derapaj semnificativ in modul de a pregati tinerii jucatori. Constant, un numar mare de jocuri si turnee, mai ales la nivelurile inferioare au inlocuit antrenamentele eficiente care sa induca elementele fundamentale sportivilor.

Victoria, de regula, este pe termen scurt. Adevaratul succes in antrenorat vine de la suportul pe care il oferiti jucatorilor vostri in a deveni cei mai buni, atat pe ternul de baschet cat si in afara lui. Prea multi sportivi traiesc experiente neplacute cu antrenorii lor. Va rugam, asigurati-va ca timpul pe care jucatorii vostrii il petrec cu voi este o experienta pozitiva plina de satisfactii.

Performanta jucatorului este direct legata de capacitatea antrenorului de a preda. Prin urmare,inainte de a intra la antrenament,antrenorii trebuie sa aiba cunostinte solide si metode foarte bune de lucru. Antrenorii trebuie nu numai sa posede aceste metode, dar trebuie sa dea dovada de entuziasm si bucurie si sa transmita energie in permanenta pe parcursul antrenamentelor.

Antrenoratul presupune un angajament real si daruire. Inainte de prezentarea oricarei strategii defensive sau ofensive, antrenorii trebuie sa fie bine organizati si pregatiti. Acest lucru necesita o planificare atenta si gandire. Deoarece de cele mai multe ori timpul este o problema pentru antrenament este imperios necesar ca antrenorii sa analizeze si sa organizeze cu intelepciune desfasurarea acestora. Antrenorul trebuie sa identifice ce abilitati doreste sa-si insuseasca jucatorii, cat de bine trebuie sa le cunoasca si in ce conditii trebuie sa le foloseasca. Exista anumite fundamente pe care fiecare jucator trebuie sa le stapaneasca si in plus fiecare pozitie, are,de asemenea fundamentele specifice ce trebuiesc invatate.

ATMOSFERA DE ECHIPA

Garanteaza jucatorilor tai ca se vor antrena si vor juca meciurile intr-o reala atmosfera de echipa. Informeaza-i ca nu vei tolera nici o abatere de la reguli sau orice comportament inadecvat. Garanteaza sanse egale pentru toti jucatorii dar nu si timp de joc egal. Stabileste roluri semnificative pentru fiecare jucator.

Scapa de cei care nu sunt dispusi sa munceasca. Echipele mari sunt rezultatul muncii din greu a celor mai buni jucatori. Insista pe un efort de echipa in orice moment.

CONDUITA DE ANTRENOR

Aspectul si comportamentul unui antrenor dau tonul pentru un mediu propice de invatare. Prin urmare este important ca toti antrenorii sa se imbrace adecvat pentru antrenament. Sa fie pe deplin constienti de limbajul corpului. Jucatorii sunt mai mult influentati de ceea ce faci decat de ceea ce spui. Castiga respectul tuturor jucatorilor prin modul de a fi coerent si corect.

Vino din timp la antrenamente si meciuri. Fi organizat si pregatit. Toate antrenamentele trebuie sa fie bine planificate si executate. Cu toate acestea fi flexibil si gata de a improviza. Uneori chiar si cele mai bune planuri bine stabilite pot fi perturbate.

COMUNICAREA

Antrenorul trebuie sa stapaneasca foarte bine modul in care prezinta lucrurile. Comunicarea trebuie sa fie simpla. Vorbeste la nivelul jucatorilor tai. Clarifica nu crea confuzii. Spune-le ce ai de gand sa-i inveti,apoi exerseaza.

Asigura-te ca esti ascultat cu atentie de toti jucatorii. Este imperativ necesar ca in momentul in care vorbesti toata lumea sa te asculte, inclusiv antrenorii secunzi. Ai contact vizual cu toti jucatorii inainte de a vorbi.

Subliniaza aspectele pozitive mai degraba decat cele negative. Gasiti modalitati de a va motiva jucatorii si nu ii demotivati. Utilizati critici constructive atunci cand este cazul. Oamenii educati se pot exprima foarte clar fara a jigni.

Terminologia este singurul lucru in jocul de baschet care se schimba in timp. Deoarece jucatorii primesc informatii de la o varietate de surse este foarte important ca intregul staff sa utilizeze aceeasi termeni ofensivi si defensivi.

CONDITIA FIZICA

Performanta jucatorilor depinde de conditia fizica. Ei sunt atat de buni precum le sunt picioarele de pregatite. O conditie fizica buna nu se intampla pur si simplu si nici nu este dobandita rapid. Aceasta este rezultatul unui program bine planificat corelat cu o buna recuperare si dieta,la fel de importante.

Ceea ce se face in afara terenului este la fel de important cu ceea ce se face in terenul de baschet. Pentru a avea succes fiecare jucator trebuie sa aiba dorinta si determinare pentru a dezvolta o buna conditie fizica. De-a lungul sezonului echipa va fi pregatita din greu. Cu toate acestea este important ca fiecare jucator sa simnta ca are o conditie fizica maxima si mentinuta.

Ar trebui sa castigi ultimele doua jocuri din sezon doar pe o pregatire fizica mai buna. Nu exista nici o scuza pentru a nu fi intr-o forma fizica mai buna decat a adversarilor.

CUNOASTEREA REGULILOR JOCULUI

Invata regulile jocului de baschet. Participa la reuniunile oficiale. Asigurati-va ca jucatorii cunosc regulile,in special noile modificari. Cu ajutorul stapanirii regulamentului cel putin un meci pe sezon poate fi castigat cu ajutorul detaliilor.

Respecta regulile. Nu exista nici o bucurie sau satisfactie dupa un joc castigat nemeritat.

Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată.