COLEGIUL CENTRAL al
ANTRENORILOR de BASCHET

COLEGIUL CENTRAL AL ANTRENORILOR

CODUL ANTRENORULUI

GENERALITATI

Adoptată în anul 1992 şi revizuită în anul 2001 – CARTA EUROPEANĂ A SPORTULUI şi CODUL ETIC SPORTIV constituie concepţia Consiliului Europei în materie de sport.

Conform Cartei şi Codului Etic , guvernul României este angajat să ofere posibilitatea practicării sportului pentru cetăţenii ţării noastre în condiţii bine definite în colaborare cuorganizaţiile sportive corespunzătoare.

Codul Antrenorului este elaborat în concordanţă cu reglementările R(92) 13 şi R(92) 14 din Carta Europeană a Sportului şi cu recomandările Comitetului miniştrilor statelor U.E. privitoare la Codul Etic Sportiv.

Codul Antrenorului reprezintă un cadru de formulare a unor reguli consensuale – un ansamblu de drepturi şi îndatoriri - între membrii practicanţi ai disciplinei baschet pentru eficientizarea potenţialului profesional, uman şi sportiv în vederea realizării performanţei de fapt.

PRINCIPII GENERALE

Codul Antrenorului oferă un model de comportament în activitatea baschetbalistica.

Toţi antrenorii, care participă la activitatea sportivă din cadrul disciplinei baschet trebuie să respecte principiile de mai jos:

1. Antrenorul trebuie să respecte drepturile fundamentale ale omului, adică drepturile egale ale fiecărui sportiv, fără deosebire de sex, rasă, limbă, religie, apartenenţă politică, culoarea pielii, opinie, naţionalitate sau origine socială, apartenenţă etnică, naştere sau altă calitate.

2. Antrenorul trebuie să deţină calificare de antrenor recunoscută si sa posede Licenta FRB obtinuta in urma sustinerii examenului din cadrul„ Programul pentru instruirea si licentierea antrenorilor de baschet„. Antrenorul trebuie să înţeleagă că obţinerea calificării de antrenor reprezintă un proces neîntrerupt, care se realizează prin îmbunătăţirea cunoştinţelor în timpul participării la cursuri acreditate şi datorită acumulării experienţei practice de antrenor. De asemenea, antrenorii sunt obligaţi să împărtăşească cunoştinţele şi experienţa practică pe care le-au obţinut.

3. Antrenorul trebuie să coopereze cu toate persoanele şi organizaţiile care pot juca un rol în dezvoltarea sportivilor pe care îi antrenează. Aceasta presupune colaborarea cu alţi antrenori, întrebuinţarea experienţei savanţilor şi medicilor în domeniul sportului, susţinerea activă a activităţii FRB.

4. Antrenorul are obligativitatea să depună eforturi pentru a dezvolta cerințele baschetului de performanță. 

5. Antrenorul trebuie să fie preocupat permanent de îmbunătățirea activității pedagogice, responsabile și să ofere sportivilor informațiile cele mai importante în vederea dezvoltării și optimizării performanței lor, să se perfecționeze în spiritul noului și al tendințelor pozitive. Între antrenori și sportivi trebuie să existe o permanentă colaborare și comunicare. Antrenorul trebuie să se folosească de toate mijloacele admise pentru a evita conflictele cu jucatorii. Antrenorul nu folosește forța împotriva sportivilor. Este exclusă violența fizică. Antrenorul educă pentru auto-responsabilitate și încrederea în sine în ceea ce privește viitorul sportivului. Antrenorul va fi un al doilea părinte al jucătorului, îl va îndruma spre un stil de viață corect, spre școlarizare și evoluție profesională în paralel cu jocul de baschet. Antrenorul trebuie să aibă o ținută și o prestație decenta. 

6. Antrenorul insuflă un comportament corect în interiorul și în afara competiției, respectul necesar pentru toți ceilalți (inclusiv față de echipa adversă, cea proprie, arbitri, oficiali, spectatori și mass-media,sponsori,conducere), utilizarea responsabilă a materialelor sportive, camere, clădiri și accesorii complementare. 

7. Interesul sportivilor, starea lor de sănătate, bunăstarea și dezvoltarea personală sunt priorități în activitatea antrenorilor. 

8. Antrenorul se angajează să prevină utilizarea mijloacelor interzise (dopajul-la 01.01.2015 a intrat in vigoare Noul Cod Antidoping) și să prevină dependența (droguri, fumatul și abuzul de alcool). El acționează contrar influențelor negative si excese, folosind educația și gradul de conștientizare, principala armă fiind propriul model de conduită. 

9. Antrenorul, prin comportamentul său, respectă, în toate privințele, principiile de fair play, reglementările FIBA/FRB , practică meseria în mod corect și legal, tratează cu respect și colegialitate colaboratorii și adversarii (la finalul jocului, indiferent de rezultat, antrenorii sunt obligați să-și dea mâna în semn de respect unul față de celălalt, față de spectatori și de telespectatori). 

10. Antrenorul se abține de la remarci defăimătoare despre colegi, în special în ceea ce privește competențele si performanța în muncă . El dezvoltă respectul reciproc față de colegii de breaslă, față de propriii jucători și cei adverși, ca și față de toți ceilalți oficiali. Antrenorul nu se implică verbal sau nonverbal în munca unui coleg. Nu discută munca predecesorului său în noua sa activitate și denunță tentativele de corupție. 

11. Antrenorul menține standarde înalte de integritate, profesionale și umane.

12. Antrenorul trebuie sa fie rezonabil în cerinţele privind timpul, energia şi entuziasmul tinerilor jucători. Nu uita că ei au şi alte interese privind utilizarea timpului. 

13. Antrenorul trebuie sa invete jucătorii că regulamentul de joc reprezintă o înţelegere reciprocă pe care nimeni nu trebuie să o încalce. 

14. Antrenorul trebuie sa aiba grija ca toţi jucătorii să beneficieze de timp de joc. 

15. Antrenorul nu trebuie sa uite că tinerii jucători joacă pentru distracţie şi pentru a se simţi bine şi câştigarea unui joc este numai o parte din aceasta. Nu ridiculiza şi nu ţipa niciodată la jucători dacă au făcut greşeli sau au pierdut un meci. 

16. Programarea şi durata antrenamentelor şi jocurilor trebuie să aibă în vedere nivelul de maturitate al jucătorilor. 

17. Antrenorul trebuie sa urmeze sfatul medicului pentru a stabili momentul în care un jucător accidentat poate juca din nou. 

18. Antrenorul nu trebuie sa uite că tinerii jucători au nevoie de un antrenor pe care să-l poată respecta. Fii generos cu laudele atunci când sunt meritate şi dă un bun exemplu. 

19. Fii mereu informat în privinţa noilor metode de antrenament şi de dezvoltare şi promovare a tinerilor. 

20. Încurajează jucătorii să-şi dezvolte tehnicile de bază şi evită supraspecializarea în jocul poziţional în primii lor ani de formare. 

21. Antrenorul trebuie sa creeze oportunităţi de a preda sportivitatea, aşa cum o face şi în predarea tehnicilor de bază. 

22. Antrenorul trebuie sa aiba grija ca eforturile privind îmbunătăţirea tehnicilor şi sportivitatea să fie bine apreciate. 

23. Antrenorul nu trebuie sa uite că jucătorii(in perioada junioratului) sunt şi elevi, deci fii rezonabil în solicitările tale privind energia şi entuziasmul lor. 

24. Ai grijă ca învăţarea tehnicilor şi activităţile în joc lejer au prioritate faţă de competiţiile cu o structură rigidă, pentru jucătorii foarte tineri (pentru copii). 

25. INSISTĂ ASUPRA FAIR-PLAY-ULUI, nu tolera antijocul, bătaia şi limbajul vulgar. Fii pregătit să`` elimini`` un jucător care a comis o infracţiune. 

26. Antrenorul trebuie sa descurajeze discuţiile excesive de pe teren. 

27. INSISTĂ asupra disciplinei jucătorilor. 

28. Antrenorul trateaza intotdeauna jucatorii cu respect.Fii cinstit si consecvent cu ei.Onoreaza toate promisiunile si angajamentele ,atat cele verbale cat si cele scrise.

29. Ofera feedback jucatorilor si altor participanti intr-o maniera grijulie ,potrivita cu nevoile lor.

30. Antrenorul trebuie sa implice jucatorii in luarea deciziilor care ii privesc.

31. Incurajeaza un climat de sustinere reciproca intre jucatori.

32. Evita situatii care pot fi interpretate ca fiind compromitatoare.

33. Antrenorul trebuie sa cunoasca si sa se supuna regulamentelor si sa incurajeze jucatorii sa faca la fel.

34. Antrenorului ii revine responsabilitatea pentru echipa si suporteri:EXERCIT-O!

CADRU DE APLICARE

Codul Antrenorului a fost elaborat de către Colegiul Central al Antrenorilor si aprobat de catre Consiliul Director al FRB, pe baza prevederilor noului Statut al FRB referitoare la lupta împotriva violenţei în sport, a dopajului sportiv, cât şi la promovarea toleranţei şi a fairplay- ului şi se adresează tuturor antrenorilor care fac parte din structuri afiliate la FRB, participanţi la competiţiile şi manifestările federaţiei, care se desfăşoară în ţară sau în străinătate.

SANCTIUNI

Incalcarea acestui cod atrage urmatoarele sanctiuni :

- CCA are dreptul sa convoace antrenorul in culpa pentru explicatii lamuritoare

- CCA poate aplica sanctiunea de mustrare-avertisment scris

- Antrenorul care se va abate de la acest cod va urma un curs de educatie civica in mediul baschetbalistic ,organizat de CCA

- CCA sesizeaza comisiile de disciplina abilitate pentru a lua masurile regulamentare (avertisment,amenda,suspendare temporara,suspendare pe un termen mai lung dupa abateri repetate).

Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată.