COLEGIUL CENTRAL al
ANTRENORILOR de BASCHET

STRATEGIA SFARSITULUI DE JOC

Victoriile din meciurile foarte disputate si cele care decid titluri nu sunt o chestiune de sansa.Ele sunt rezultatul unei pregatiri in cele mai mici detalii.Folositi situatii ofensive si defensive de sfarsit de joc in antrenamentele voastre.Nu te astepta ca jucatorii tai sa execute ceva care nu a fost exersat la antrenament, intr-un joc oficial.

ULTIMA ARUNCARE

Finalurile de joc au o importanta si mai mare spre sfarsitul sezonului, atunci cand o ultima aruncare poate face diferenta intre echipa castigatoare si cea invinsa,intre echipa ce se califica in playoff si cea care merge in playout.Prin urmare pentru a fi de succes echipele trebuie sa pregateasca in cele mai mici detalii situatiile de ultima aruncare.O ultima aruncare nu este o simpla chestiune pe care o putem stabili in acele momente extrem de dificile de sfarsit de joc.Exista numeroase situatii de ultima aruncare,care depind de locul unde se afla jucatorul pe teren sau de timpul de joc ramas de disputat.

PRINCIPII DE BAZA

In cazul in care rezultatul jocului este decis de o ultima aruncare,echipele trebuie sa mentina echilibru si incredere.Aceasta incredere vine din antrenament.

-asigura-te ca mingea se afla la cel mai bun jucator al echipei .Nu permiteti niciodata ca acesta sa repuna .

-jucatorii trebuie sa citeasca apararea adversa si sa incerce sa obtina imediat avantaj daca se creeaza superioritate numerica .Tipul de aparare determina in cele din urma optiunea ultimei aruncari.In mod normal apararea este mai agresiva atunci cand echipa ce se apara este condusa .

-jucatorii care nu sunt stabiliti pentru aruncare in finalul jocului trebuie neaparat sa fie pregatiti pentru recuperare ofensiva.Multe dintre jocuri sunt castigate cu al doilea sut dupa recuperare ofensiva ,nu cu prima aruncare.

-alegeti variante simple de final.Situatiile sofisticate vor da sanse mai mari defensivei de a reactiona.

-antrenati diferite scenarii de final de joc ,folosind cronometrul.Acest lucru dezvolta nu numai folosirea corecta a timpului de joc ,dar si construieste jucatorilor increderea ca pot inscrie in cele cateva secunde de joc ramase.

FUNDAMENTALE

Multe din jocurile care se decid pe final necesita folosirea de pase lungi sau skip pass.Prin urmare jucatorii trebuie sa antreneze si sa stapaneasca acest tip de pase .Daca jucatorii nu sunt capabili sa execute aceste pase, ultima aruncare devine fara sens.

Ocazional ,in antrenamente jucatorii ar trebui sa repete aruncari de la linia de centru a terenului de joc.Acestea ,de regula ,se executa cu doua maini.Prin antrenament anumiti jucatori pot capata o anumita acuratete a acestor aruncari.Un moment bun de repatare este sfarsitul antrenamentului de dinaintea jocului oficial.Creati competitie intre jucatori ,iar cel care reuseste sa inscrie primul poate fi recompensat simbolic.Jucatorii iubesc acest gen de concurs.

ARUNCARE LIBERA RATATA INTENTIONAT

Sunt anumite situatii in care la sfarsitul jocului ratarea unei aruncari libere sa fie o optiune castigatoare, deci echipele trebuie sa fie pregatite pentru o situatie de acest gen.Acest lucru trebuie neaparat pregatit in antrenament.Fiecare jucator trebuie sa stie foarte clar ce sarcina are atunci cand o aruncare libera este ratata intentionat.Aruncatorul trebuie sa stie ca nu este suficient numai sa rateze aruncarea ci si faptul ca mingea trebuie sa atinga inelul.

PREGATIREA MENTALA

Psihicul joaca de asemenea un rol vital in finalurile de joc.Echipa care mental este mai puternica va avea cu siguranta avantaj in jocurile tensionate.

STRATEGIA DE FINAL CAND SUNTETI CONDUSI

Ceasul este principalul adversar nu oponentul.Secundele sunt foarte pretioase.Eforturile care ar trebui facute sunt cele da a castiga secunde.Prin utilizarea corecta a timpurilor de odihna si a faulturilor ultimile minute pot dura o eternitate.

1.Incercati sa obtineti un fault ofensiv

2.Incercati sa obtineti o abatere de cinci secunde

3.Incercati sa obtineti o interceptie la repunerea mingiei

4.Faultati

5.Recuperati agresiv la ambele panouri.Efortul de a inscrie dupa prima aruncare ratata este decisiv.

6.Fi rapid ,dar nu te grabi.Eexcuta pase corecte.

7.Patrunde puternic spre cos.De obicei adversarii nu vor fi foarte agresivi deoarece ei nu vor dori sa faulteze.

STRATEGIA DE FINAL CAND CONDUCETI

Ceasul este aliatul tau.Nu-l opri(cu exceptia situatiilor foarte grave).Asigurati-va ca jucatorii vostrii stiu cate timpuri de odihna mai sunt si daca mai aveti faulturi de facut.Fiti constienti ca de numarul timpului de odihna si de situatia greselilor personale ale celor doua echipe se decide echipa care este invingatoare.

1.Mentine presiune in permanenta ,fara sa faultezi.

2.Stai intre adversar si cos si nu permite patrunderea.

3.Contesta toate aruncarile de trei puncte cu ambele brate sus.

4.Utilizati forme de aparare agresiva in jumatate de teren pentru a stopa situatii de contraatac si pentru a nu permite un ritm lent de joc.

5.Box out si recuperare .Nu permite al doilea sut.

6.Aveti grija de minge in atac.Creati spatii bune si folositi pase cu acuratete.

7.Transmite mingea si nu permite adversarului sa opreasca jocul cu fault.

GESTIONAREA TIMPULUI DE JOC SI FOLOSIREA FAULTURILOR

Tehnica de executare corecta a faulturilor trebuie exersata in antrenament.Pur si simplu nu se poate cere jucatorilor sa faulteze fara ca ei sa nu fi repetat acest lucru in antrenament.Faulturile sunt considerate abateri, dar echipele si jucatorii inteligenti pot crea un avantaj considerabil daca faulteaza in anumite momente ale jocului.Ori de cate ori faultam in ultimele minute de joc trebuie sa stim foarte clar cum sa faultam si cine sa faulteze.Daca nu stapanim aceste lucruri exista riscul sa fim sanctionati cu fault antisportiv.

Jucatorii trebuie sa stie cum,cand si cine sa faulteze.

Jucatorii trebuie sa invete tehnici corecte de interceptii si capcane ,iar cand acest lucru nu este posibil sa stie sa faulteze imediat.

CAND SA FAULTAM

In scopul de a nu permite adversarului sa execute aruncari libere in urma realizarii a patru greseli personale in fiecare sfert de joc, incercati sa nu faultati la inceputul sferturilor.

Joaca inteligent si faulteaza pentru avantaj:

1.Cand un atacant are o buna situatie de actiune faulteaza inainte ca acesta sa ajunga la easy lay-up.

2.``Take a charge`` intr-o situatie de 3 la 1 sau 4 la 1.

3.Faulteaza atunci cand conduci la sfarsitul unei perioade si nu esti in bonus.

Nota: prea multe echipe pierd jocuri in ultimele secunde pentru ca nu stiu ca mai pot faulta si nu folosesc corect acest lucru.

Faulteaza pentru a face o inlocuire decat sa pierzi un timp de odihna pentru aceasta.

Cand esti condus incearca sa faultezi cel mai slab aruncator de libere al adversarului.

CUM SA FAULTAM

Inainte de a incerca un fault deliberat,jucatorii ar trebui mai intai sa conteste linia de pasare si apoi sa mearga la minge.O interceptie este solutia mult mai buna decat greseala personala.

Evitati faultul intentionat.Antrenorii trebuie sa-si asume faptul ca jucatorii lor stiu cum sa faulteze.Cu toate acestea de multe ori cand antrenorii cer jucatorilor sa faca fault,acestia se reped la adversar si sunt sanctionati cu fault antisportiv.Deoarece vor urma doua aruncari libere si posesie acest lucru este dezastruos.

Nu faulturi dure.Joaca agresiv cu fair- play.Nu exista nici o satisfactie sau sentiment de realizare, in cazul obtinerii unei victorii in urma accidentarii unui adversar sau a incalcarii regulilor de joc.

Jucatorii ar trebui sa inteleaga ca atunci cand oponentul joaca tare si ii forteaza sa munceasca din greu pe parcursul meciului,acesta nu constituie un motiv de suparare.

Eliminati ``three point play``.Decat a faulta un jucator pe aruncare este mult mai bine sa cedezi acea aruncare la care nu mai ai sanse sa intervii regulamentar.

PE CINE SA FAULTAM

Jucatorii ar trebui sa stie pe cine trebuie sa faulteze si pe cine nu.Cand folosim strategia faulturilor nu trebuie sa trimitem la libere jucatori care pot obtine procentaje bune.Este important sa stim cum reactioneaza jucatorii adversi sub presiune.Cu toate acestea un aruncator mai slab poate inscrie libere in momentele cele mai dificile ,la fel cum la fel de bine cel mai bun aruncator poate rata .

SCHIMBARILE DE LA SFARSITUL JOCULUI

Cand se faulteaza la sfarsit de joc pentru a opri ceasul ,antrenorii ar trebui sa faca inlocuiri in asa fel incat sa protejeze jucatorii care au acumulate mai multe greseli personale.Dupa ce este din nou oprit jocul cu fault, unii jucatori pot fi schimbati din nou.

Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată.