COLEGIUL CENTRAL al
ANTRENORILOR de BASCHET

Comunicat CCA din 24 Sep 2022


Colegiul Central al Antrenorilor de Baschet reaminteste antrenorilor de liga nationala masculin si feminin conditiile care trebuiesc indeplinite,conform Programului de Licentiere, pentru a putea conduce echipe in  editia de campionat 2022-2023:

-activitatile obligatorii ale antrenorilor în vederea obținerii vizei anuale, sunt:

-   2 clinicuri online

-  1 stagiu national și 1 stagiu internațional (organizat în România sau aprobat FIBA) / 2 stagii internaționale (organizate în România sau FIBA)

La cerere, se poate acorda derogare de la participarea la stagiile naționale și internaționale, antrenorilor loturilor naționale de baschet 3x3 și 5x5, care în perioada mai – septembrie participă la activități de pregătire sau competiționale.   

            - Precizările referitoare la licența AA:

(1)    În vederea obținerii licenței AA, nu se susține examen

(2)    Licența AA se eliberează în următoarele condiții:

 

a) Antrenor român

- posesor al carnetului de antrenor de baschet, minim categoria a I-a / antrenor maestru, licență A și îndeplinirea cerințelor prevăzute la art. 10 alin (3);

b) Antrenor strain  nou intrat în sistem

- posesor al carnetului de antrenor de baschet / licență FIBA și dovada conducerii în ultimii 2 ani a unei echipe la categorie similară, participarea la minim 2 cursuri internationale FIBA în ultimii 2 ani;

c) Antrenor strain  care a antrenat în sezonul anterior în România

- posesor al carnetului de antrenor de baschet / licență FIBA și îndeplinirea cerințelor prevăzute la art. 10 alin (3).

 

 Verificarea carnetului de antrenor pentru antrenorii străini nou intrați în sistem se realizează de către CCA, cu sprijinul CNFPA, autoritate competentă în vederea recunoașterii profesiei pe teritoriul României, conform Legii  nr. 200 din 25 mai 2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România.

Antrenorii principali români trebuie să posede o categorie de clasificare corespunzătoare competiției la care antrenează și licență FRB tip „AA”. Nivelul profesional al antrenorilor principali români pentru LNB: trebuie să dețină un carnet de antrenor, categoria senior sau maestru. Taxa de exceptare categorie pentru antrenorii principali români – 1.000 de euro pe sezon.

 Antrenorii secunzi (asistenți) trebuie să posede o categorie de clasificare corespunzătoare competiției la care antrenează și minimum licență FRB tip „A”.

  Antrenorii de altă naționalitate decât cea română, noi intrați în sistemul din România, trebuie să posede calificare de antrenor de baschet, atestată prin carnetul de antrenor sau legitimație din țara de origine, să demonstreze că în ultimii 2 ani a fost antrenor în prima ligă din țara sa sau în altă țară, să facă dovada că a participat la 2 cursuri internaționale FIBA în ultimii 2 ani, și să achite taxa de licență antrenor strain + viză anuală LNB. În vederea obținerii vizei anuale și a licenței, antrenorii de altă naționalitate decât cea română, care au antrenat anterior în sistemul din România, trebuie să respecte precizările Regulamentului de licențiere (art. 10, alin 3).

 În colectivul tehnic al unei echipe de baschet vor fi minim 2 antrenori (antrenor principal și antrenor secund) sau maxim 4 antrenori (antrenor principal, 2 antrenori secunzi, 1 director tehnic) dintre care, cel mult unul poate fi străin. Dacă o echipă nu are la meci cel puțin 2 antrenori, la prima abatere va primi avertisment iar la următoarele abateri va fi penalizată cu câte 300 euro/joc. 

Directorul tehnic trebuie să dețină carnet de antrenor.

COMUNICATE CCA Baschet
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată.