COLEGIUL CENTRAL al
ANTRENORILOR de BASCHET

Comunicat CCA din 08 Jun 2023


ALIN SAFTEL A DEVENIT INSTRUCTOR NATIONAL PE MINIBASCHET CU CERTIFICAT FEMBCC

Antrenorul federal Alin Saftel a reprezentat Federatia Romana de Baschet la Conventia europeana de minibaschet FIBA 2023, un eveniment gazduit, in perioada 1-4 iunie, de muzeul Federatiei Spaniole de Baschet din Alcobendas. La finalul cursurilor, Alin Saftel, care raspunde si de departamentul de Dezvoltare si Strategie FRB, a obtinut certificatul european FEMBCC alaturi de alti 37 de participanti reprezentand mai multe federatii nationale de pe Batranul Continent. Toti participantii prezenti in Spania fac parte din prima serie de cursanti care obtine certificatul eliberat de forul european pe MiniBasketball Convention, dupa un program de doi ani care a inceput in 2022 la Pecs (Ungaria), cu sesiuni teoretice si practice sustinute atat in mediu online, cat si fizic.

Cursurile derulate in programul sustinut de FIBA Foundation au ca principal obiectiv formarea instructorilor nationali pentru categoria minibaschet, forul european acordand o atentie deosebita acestor cursuri. Prezent in Spania alaturi de cursanti, Kamil Novak, director executiv FIBA pentru Europa, a monitorizat atent antrenamentele si lectiile si a declarat foarte multumit: “Dezvoltarea acestui segment este uriasa si suntem foarte fericiti ca avem exemple foarte bune de federatii nationale care si-au dublat numarul de sportivi incepand cu categoriile U12-U13. Vrem sa crestem si sa speram ca fiecare copil din Europa care vrea sa joace minibaschet poate gasi calea de a se dezvolta”.

Ceea ce este sigur este ca baschetul, incepand de la baza, va continua sa creasca si sa aiba un impact asupra multor vieti datorita valorilor sale pe teren si in afara acestuia. Acest plan ambitios sustinut de FIBA Foundation este totul despre construirea comunitatii, schimbul de date, cele mai bune practici, joc, concepte, construirea de punti intre Federatiile Nationale, crearea de programe similare de baschet, multiplicarea angajamentului, in crestere unitara, in ciuda faptului ca minibaschetul este jucat diferit in tari si regiuni din intreaga lume. Dar aceasta diversitate nu reprezinta o problema, de fapt ar putea fi un avantaj: factorul cheie este de a starni dragostea pentru baschet inca de la o varsta foarte frageda, pentru ca normele comune vor incepe intr-o etapa ulterioara.

“Motivam federatiile nationale sa le arate si sa le insufle copiilor frumusetea jocului de baschet. Si atunci, copiii vor incepe sa se joace. Evident, nu toti vor ajunge la nivel profesionist, doar foarte putini. Dar ei vor ramane jucatori de baschet pentru totdeauna iar mai tarziu copiii lor vor fi legati de baschet. Este vorba despre crearea unei comunitati”, a mai spus Novak, adaugand ca daca copiii sunt atrasi catre baschet se mareste automat comunitatea baschetbalistica, pentru ca unii dintre acestia vor deveni jucatori, altii vor fi fani, spectatori, antrenori, manageri generali sau, de ce nu, urmatorii Luka Doncic, Nikola Jokic sau Emma Meesseman.

COMUNICATE CCA Baschet
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată.